Uncategorized

Årets mindst overraskende konklusion

Adoptionspolitisk Forum kan fortælle, at Ankestyrelsen i al stilfærdighed har offentliggjort deres undersøgelse af formidlingen fra Colombia, Bangladesh, Indonesien og Sri Lanka i 70’erne og 80’erne.

Konklusionen er:

“Undersøgelsen har ikke ledt til konkrete oplysninger om, at adoptionerne til Danmark fra de fire lande i de pågældende år skete på et ulovligt grundlag. Ankestyrelsen kan dog heller ikke afvise, at adoptionsformidlingen kan have været forbundet med ulovlig adfærd. Undersøgelsen tegner samlet set et billede af, at formidlingen fra de fire lande i 1970’erne og – 80’erne var præget af uregulerede forhold i de fire lande, der efter nutidens standarder ikke indeholdt tilstrækkelige sikkerhedsmekanismer til at forebygge og forhindre ulovlig adfærd”

Godt. Så der var uregulerede forhold, som gjorde det umuligt at forhindre ulovlig adfærd. Det må da vække bekymring? Njah, ikke hos Ankestyrelsen:

“Undersøgelsens resultater giver ikke Ankestyrelsen anledning til at foretage videre undersøgelser af formidlingen fra Bangladesh, Indonesien og Sri Lanka” (i forhold til Colombia har man “valgt at fortsætte undersøgelsen af, om den danske adoptionsformidling har været forbundet med området Armero efter naturkatastrofen i 1986”).

Det er jo efterhånden svært at oparbejde en form for overraskelse. Allerede i det øjeblik man satte Ankestyrelsen, som er den ansvarlige myndighed, til at undersøge sig selv, var resultatet mildt sagt forudsigeligt. 

Crazy idé: Hvad hvis vi satte nogle andre end Ankestyrelsen til at undersøge adoptionsområdet? Måske ligefrem folk, der var uvildige? Man kunne endda argumentere for, at det ville give mening at undersøge mere end fire lande og to årtier, når nu de såkaldte enkeltsager breder sig ud over det meste af verdenskortet og en seks-syv årtier – jeg har samlet et udpluk her.

Jeg har desuden opdateret listen af socialordførere, der har ændret sig lidt, siden jeg sammen med Jane Mejdahl formulerede opfordringen til en uvildig undersøgelse af den internationale adoptionsformidling. Både listen og formuleringen ligger her – hvis man skulle få lyst til at sende idéen videre til dem, der bestemmer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *