Uncategorized

Grønlands stjålne børn

Nå, så gik der da lige en uge. Eller et halvt år. Coronaen har ramt lidt hårdt her.

Men lad mig forsøge at sparke skriveriet i gang med en anbefaling:
Genstart: DR’s nyhedspodcast: De stjålne børn (18. november 2020)

Knud Brix interviewer journalist Line Vaaben, der har beskæftiget sig en del med adoptioner fra Grønland, og Magrete Johansen, som selv blev adopteret fra Grønland til Danmark i starten af 1950’erne.

I 1951 blev 22 grønlandske børn adopteret til Danmark som en del af et helt vanvittigt eksperiment, hvor formålet var, at børnene skulle fordanskes og derefter vende tilbage til Grønland som en slags rollemodeller. Man har nu erkendt, at det nok var en temmelig skidt idé, og Mette Frederiksen går vist og tager tilløb til et undskyld.

Men helt frem til 1979 blev hundredvis af grønlandske børn – på temmelig tvivlsomme grundlag, har det siden vist sig – adopteret til Danmark. Nogle adoptioner var direkte ulovlige, andre skete på en måde, hvor moren ikke forstod, hvad adoption indebar. I Grønland har man haft en tradition for, at børn kom i pleje hos udvidet familie, og hvis man talte om adoption, var den altid åben – relationerne mellem forældre og børn blev bevaret.

“Så når der er nogle grønlandske mødre, der skriver under på, at deres børn måske kan komme i pleje eller adoption, så ved de ikke, at de skriver under på, at de har afsagt sig retten til deres børn og aldrig ser dem igen”, siger Line Vaaben.

I podcasten trækkes der ikke tråde til nyere, transnationale adoptioner, men det kunne man sagtens. Line Vaabens beskrivelse af de grønlandske mødres magtesløshed kunne lige så godt være en beskrivelse af mødre i mange af de lande, vi i dag adopterer fra (og har adopteret fra inden for de senere år). Der er mange grader af ulovlige adoptioner – lige fra det, man med lidt god vilje og nogle massive skyklapper kunne kalde misforståelser til straight up kriminalitet.

Ingen ved hvad tallene er, for ingen har nogensinde undersøgt det. Dem, der burde undersøge det, er samtidigt dem, der er ansvarlige for systemet.  

Anyways. God podcast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *