Uncategorized

Corona og racisme

Nå. Så blev verden pludselig vendt på hovedet. Jeg havde en plan om at skrive jævnligt men må indrømme at jeg på det seneste har været temmelig distraheret af Projekt Etablering af Hjemmearbejdsplads og Projekt Nu Skal Vi Åbenbart Være Skolelærere. For ikke at tale om verdens fremtid og den slags. Og min egen virusramte krop.

Der sker mange skræmmende ting. Der sker også fine ting, som viser hvor awesome mennesker af og til er. Og så sker der ting, som gør mig rasende over, hvor grimme mennesker kan være. Som får mig til at skamme mig over det land, jeg bor i. For i det land – som i mange andre lande i den vestlige verden – får vi i krisetider åbenbart endnu sværere ved at skjule, at vi er vokset op i et samfund, der bygger på racistiske strukturer. 

Asiatiske mennesker i Danmark bliver gang på gang udsat for racisme. Det gjorde de – sammen med alle andre ikke-hvide – før Covid-19, men efter virussen har ramt landet, virker det som om, at der er endnu mindre filter på.

Jeg har hele mit liv været naiv omkring racisme i Danmark. Jeg har simpelthen ikke opdaget, at det var en ting. Altså jo, jeg vidste da godt, at der fandtes racister, men jeg troede det var nogle få tosser, som vi ikke behøvede tage alvorligt. Der er helt sikkert stadig en masse, jeg ikke fatter, men jeg ved nu, at det ikke drejer sig om nogle få idioter – det er en samfundsmæssig problematik, som vi alle bærer et ansvar for. Enten ved selv at være idioter eller ved at lukke øjnene for når andre er det.

Jeg ved ikke, hvordan vi ændrer det, men en start er at holde op med at lade som om det ikke eksisterer. De seneste uger har jeg læst og hørt virkelig mange eksempler på racisme mod asiatiske mennesker i Danmark. Her er et par af dem, der har nået medierne:

Lonni blev bedt om at forlade metroen af frygt for corona: “Hun kiggede kun på min hudfarve”

“Først forstod jeg det ikke, men så gik det op for mig, at de råbte corona efter os”

2 thoughts on “Corona og racisme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *